Schematyper

Aiai har idag cirka 90 schematyper. En grunduppsättning schematyper ingår och därefter kan ni alltid välja att lägga till eller ta bort schematyper. Schematyper (synonymt med passtyper) är flaggor som är möjliga att lägga på pass, de styr hur tiderna för passet ska bete sig.

Maila supporten eller kundansvarig på Aiai för att enklast anpassa uppsättningen av schematyper utifrån era behov. Schematyperna är valbara för alla kunder och går ej att skräddarsy eller byta namn på utifrån era behov.

Ni finner ert företags aktiva schematyper samt beskrivning av dessa under Inställningar > Företag

Behörighet till Företagsinställningar krävs för att vyn ska bli synlig.

Det är schematyperna som styr symbolerna på pass i schemat. Ni behöver fundera på vilken arbetsprocess ni har samt vilka schematyper som är aktuella för att bäst avspegla det som sker på just er arbetsplats. Tänk på att inte koppla på fler schematyper än nödvändigt då det medför mer jobb och utgör en större risk att fel schematyp väljs.

Ni ser era valda schematyper i "Ändra pass"-rutan i vänstermarginalen i schemavyn.

Schematyp, annan än ASSISTANS, markeras med svart etikett och förkortning av schematypen på passet. Endast en schematyp är möjlig per pass.

I exemplet nedan ser ni tre dagar med SEMESTER och en med UTBILDNING.

I exemplet kan Aiai skicka tre semesterdagar alt. 24 timmar semester beroende på valda inställningar. Det skickas också 12 timmar till lönearten som tar emot utbildning.

Vid sjukdom markeras passen med schematypen SJUK på de pass som assistenten skulle ha arbetat.

Lönearter/Tidkoder

Vi mappar de schematyper ni valt till de lönearter/tidkoder ni använder i ert löneprogram. Lönearter/tidkoder som hanterar olika tillägg, utlägg eller förmåner är inte intressant i lönedataexporten, eftersom Aiai endast hanterar tid.

Vi tillhandahåller en basmall för de vanligaste schematyperna där ni som kund kan fylla i de löneartsnummer som är aktuella för just er.

Det är viktigt att utröna vilka löneformer företaget har och att uppge korrekta lönearter/tidkoder till dessa löneformer för att allt ska stämma sedan i exporten. Det är oftast skillnad på lönearterna/tidkoder för timavlönade som sparar sin semester-ersättning jämfört med timavlönade som får sin semester utbetald direkt. Månadsavlönade har oftast också sina egna lönearter.