Tvåfaktorinloggning styrs på företagsnivå och gäller alla användare i företaget. Inställningen aktiveras av support på mailbegäran från huvudadministratör hos er.

Spara verifiering på enhet i 30 dagar

När funktionen har aktiverats hos er kan ni under Inställningar > Företag hitta inställningen "Aktivera möjligheten till "Kom ihåg mig på denna enhet i 30 dagar"". Om denna är aktiverad kommer användare kunna spara sin verifiering på sin enhet i 30 dagar. Användare hos er med åtkomst till företagsinställningarna har möjlighet att aktivera/inaktivera detta.

Inställningen gäller för alla användare i företaget.

Hur loggar användare in?

Användare kommer behöva logga in med sina inloggningsuppgifter som vanligt, efter det kommer de till en sida där de får välja verifikationsmetod. Det finns två olika sätt att verifiera sin inloggning. Det kan antingen göras via BankID eller med SMS-kod.

Här väljer man även om man vill att enheten ska "komma ihåg" inloggningen i 30 dagar (detta alternativ syns bara om det är aktiverat på företagsinställningarna att det ska gå att spara verifieringen i 30 dagar). Väljer du att bocka i detta kommer du enbart behöva logga in med dina vanliga inloggningsuppgifter under perioden. När perioden löpt ut behövs en tvåstegsverifiering göras på nytt.

Inloggning med BankID

Endast användare med svenskt personnummer kan logga in med hjälp av BankID i systemet.

Steg för att logga in med BankID

1. Gå till sidan för inloggning
  2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord
  3. Om inloggningsuppgifterna var korrekta skickas du vidare till tvåfaktorsinloggningen. Här får du välja om du ska verifiera dig med BankID eller SMS-kod. Välj BankID.
  4. Välj sedan vilken typ av BankID du vill använda dig av.
  5. Öppna ditt BankID-program och signera med din säkerhetskod.
  6. Gå tillbaka till Aiai, nu ska du vara inloggad.

Kommer inte verifieringen över till BankID kan det bero på något av följande

1. Ditt personnummer är inte registrerat i systemet. Kontakta din arbetsgivare så kan de hjälpa dig med detta.

2. Ditt personnummer är felaktigt/inte registrerat i systemet. Kontakta din arbetsgivare så kan de hjälpa dig med detta.

3. Du har inte ett svenskt personnummer registrerat på ditt konto i systemet. Har du inte ett svenskt personnummer kan du istället använda dig av funktionen att logga in med SMS-kod. Se mer information om hur du går tillväga nedan.

Inloggning med SMS-kod

Endast användare med ett giltigt svenskt mobiltelefonnummer kan logga in med hjälp av SMS-kod i systemet.

Steg för att logga in med SMS-kod

1. Gå till sidan för inloggning
  2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord
  3. Om inloggningsuppgifterna var korrekta skickas du vidare till tvåfaktorsinloggningen. Här får du välja om du ska verifiera dig med BankID eller SMS-kod. Välj SMS-kod.
  4. Du kommer få en kod skickad till dig via SMS. Öppna SMS:et och skriv in siffrorna i Aiai.

Får du inget SMS kan det bero på något av följande

1. Ett felaktigt mobiltelefonnummer är registrerat på ditt konto. Om du misstänker att detta är problemet, kontakta då din arbetsgivare.
  2. Du använder ett SMS-program som har blockerat oss som avsändare.
  3. Du har inte ett giltigt svenskt mobiltelefonnummer registrerat på ditt konto. Vi har enbart möjlighet att skicka SMS-kod till svenska mobiltelefonnummer.