Vad ska journalen användas till och hur fungerar den?

Viktiga händelser som påverkar genomförandet av en beslutad insats ska dokumenteras i journalen.

De på assistansbolaget utsedda personer ansvarar för att sköta dokumentation i journalen dels genom att gå igenom arbetsanteckningar och eventuellt journalföra dessa, dels genom att dokumentera väsentliga händelser enligt Socialstyrelsens allmänna råd.

Vilken information bör ingå i journalen?

Av journalen bör det bl.a. framgå

• när insatsen eller olika delar av insatsen har påbörjats
  • när genomförandeplanen har upprättats
  • på vilket sätt den enskilde har utövat inflytande över det praktiska genomförandet av insatsen
  • om det har inträffat omständigheter som medfört att insatsen inte har kunnat genomföras som planerat
  • när genomförandeplanen har följts upp och reviderats
  • vad som har kommit fram av betydelse vid kontakter med den enskilde eller andra som har lämnat uppgifter i samband med genomförandet
  • om den som genomför insatsen har gjort en anmälan enligt 14 kap. 1 § SoL
  • när en handling har kommit in eller upprättats
  • när insatsen har avslutats och av vilka skäl.

Om följande uppgifter inte dokumenteras på annat sätt i personakten, bör det av journalen bl.a. framgå:

• vad som har uppnåtts i förhållande till de uppsatta målen för insatsen,
  • om den enskildes behov har förändrats,
  • om systematiska bedömningsinstrument har använts och i så fall vilka,
  • om den enskilde anser att någon uppgift i dokumentationen är oriktig,
  • om klagomål har förts fram mot genomförandet av en beslutad insats och i så fall vilka eventuella åtgärder som vidtagits,
  • om den enskilde berörs av ett individuellt tillsynsärende eller en anmälan enligt 14 kap. 2 § SoL och 24 a § LSS, och
  • om den enskilde berörs av ett ärende som gäller utlämnande av en handling eller en uppgift ur en handling enligt 2 kap. tryckfrihetsförordningen.

Skapa/redigera en Journalanteckning

I Aiai finns det ett antal fasta rubriker inlagda som standard (se nedan).

Man kan använda de fasta rubrikerna när eller skriva in helt egna rubriker (egna rubriken kan dock inte sparas någonstans utan behöver skrivas in manuellt).

De fasta rubrikerna dyker upp efter att ni skrivit in två bokstäver som ger träff i rubrikfältet. Klicka på rubriknamnet som dyker upp i menyn under rubriknamnet för att välja den rubriken.

Fasta rubriker

• Dokumentation – kan användas som generell rubrik
• Hygien
• Klädsel
• Mat och måltider
• Toalettbesök
• Städning
• Inköp
• Förflyttningar
• Kommunikation
• Sömnvanor
• Hälsotillstånd
• Aktiviteter (arrangerade eller egna)
• Besök (åka till någon eller få besök av någon)
• Kontakter (personliga eller via telefon eller dator)
• Avvikelse
• Missförhållande
• Särskilda önskemål

Egna rubriker

Ni kan välja att använda er av de fasta rubrikerna enligt ovan eller skriva helt egna val av rubriker / nyckelord.
Nedan kan du se några exempel.

Textfältet

I textfältet skrivs Journalanteckningen.

Det finns möjlighet att i text-editorn skriva text med Fet stil, kursiv stil och understruken stil.

Finns även möjligheter att skriva punktlista eller nummerlista, centrera text och lägga in tabeller.

Avsluta med att klicka på Spara.

En sparad Journalanteckning ser ut som nedan med tydlig information om vem som skrivit journalen och tidpunkt.

Journalanteckning öppen för läsning av assistenter

Det finns möjlighet för dig som administratör att öppna en journalanteckning för läsning av assistenter.

Då du skapar en journalanteckningar bockar du då i rutan "Öppen för läsning av assistenter". Detta går även göra i efterhand genom att redigera en redan skapad journalanteckning.

Assistenterna behöver ha behörigheten "Läsa Journalanteckningar" aktiverad för att kunna läsa de öppna journalanteckningarna. Mer om behörigheter kan du läsa här.

Om "Öppen för läsning av assistenter" kryssas i får du upp nedan dialogruta när du sparar journalanteckningen. Klicka på OK för att spara inställningen.

I listan kommer du då se en symbol där det står "Öppen" på de anteckningar som är markerade som läsbara för assistenter. Eftersom du då sparar om journalanteckningen kommer det stå det datum då du uppdaterade anteckningen i listan. I historiken kommer ni dock kunna se samtliga datum och klockslag då anteckningen skapats/uppdaterats.

I journalhistoriken ser du även markerat när en journalanteckning blev öppnad för läsning av assistenter och av vem. Detta ser du genom ikonen "Öppen".

Redigera en Journalanteckning

Det finns möjlighet att redigera en journalanteckning. När man redigerar befintlig text eller kompletterar med ny information sparas en helt ny version av Journalanteckningen. Den/de tidigare versionerna kommer alltid finnas kvar.

Det går aldrig att ta bort en sparad journalanteckning!

Journalanteckning som är skapad från Anteckningar

När en Journalanteckning från början härstammar från en anteckning kommer det finnas två versioner direkt.

När en anteckning som är skriven i Anteckningar journalförs kommer du i journalanteckningens historik kunna se vem som ursprungligen skrev denna anteckning samt vem som journalförde anteckningen och när.

Varför blir det dagens datum när jag journalför en anteckning?

Personakten hämtar det datum som anteckningen blev journalförd eftersom det som är väsentligt i journalen är just det datum då anteckningen journalfördes och av vem.

Ta bort en journalanteckning

En journalanteckning kan inte tas bort. Den kan endast redigeras och om så är fallet visas historik så att man ser den ursprungliga journalanteckningen.

Sökfunktion

Det finns möjlighet att söka bland journalanteckningarna på rubriker, nyckelord, text eller på datumintervall.
Även funktion för utskrift av journalanteckningar finns.