Denna funktion är enbart synlig för administratörer i systemet och kräver viss behörighet

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Hantera avtal

I vyn för hantera avtal ligger de avtal som är sparade, men ännu inte helt signerade av båda parter.

Här kan skapade avtal skickas till de parter som ska skriva under avtalet och det är möjligt att följa processen för att se vilka parter som skrivit under.

Under denna vy går det att visa det signerade avtalet, skicka avtal som ännu inte är skickade, påminna parter som ännu inte skrivit under skickade avtal och ta bort avtal (både inte signerade och delvis signerade avtal går att ta bort).

Avtalen ligger i en tabell som är uppdelad i fem delar. Varje kolumnrubrik går att sortera efter genom att klicka på respektive kolumn.

• Titel på avtalet som det namngavs när det sparades
  • Skapat visa datum för när avtalet är skapat och sparat
  • Status för om, och när, avtalet är utskickat till de parter som skall signera
  • Signerat av visar om en, eller flera parter har signerat. Denna kolumn anges i två olika typer av statusar; “Inte signerat”  och “Delvis signerat”. För att se vilken/vilka part(er) som signerat kan du klicka på Visa Avtal.
  • En kolumn med aktiviteter för att hantera avtal.

Skicka avtal

För att skicka ett avtal som är skapat så väljer du det i listan och klickar sedan på Skicka.

Du får då upp en meny där det ska anges vilka parter som skall signera avtalet. Vanligt är att det är två avtalsparter som ska signera men det går att ha valfritt antal avtalsparter.

Ange Avtalspart 1 och i vilken egenskap denne signerar: t ex “Arbetsgivare”eller “Anställd”. Därefter anges signeringsordning för parten, personnummer och minst en kontaktuppgift i form av mobilnummer eller e-postadress.

Du som skapar avtalet kommer automatiskt dyka upp som Avtalspart 1.

Om du i steg 1 när du skapade avtalet redan valt att en användare ska vara en avtalspart kommer kontaktuppgifter automatiskt hämtas från användarens profilsida och fyllas i under Avtalspart 2.

Därefter klickar du på Lägg till avtalspart och upprepar proceduren. Minst två avtalsparter måste finnas för att kunna skicka ett avtal.

Signeringsordning

Detta syftar till i vilken ordning parterna skall signera avtalet. Om önskemålet är att samtliga parter skall kunna signera samtidigt låter du samtliga parter vara kvar på nr 1. Om önskemålet är att en part skall signera avtalet först, innan övriga signerar, så anges nr 1 på den parten. Övriga kan då få nr 2, eller nr 3 i stigande ordning.

När samtliga parter som skall signera avtalet registrerats klickar du på Spara och skicka avtal.

Meddelande om avtal
Tänk på att avtalsparten/-erna som ligger som signeringsordning 1 kommer få ett sms eller e-post med information om att avtal har skapats med personen som avtalspart så fort avtalsparterna är sparade.

Visa avtal och påminna

Nu är avtalet skickat och tabellen har uppdaterats med information kring detta. Möjlighet finns nu att påminna de parter som ännu inte signerat genom att klicka på Påminn. Ett meddelande går då ut enligt de inställningar som angetts när avtalet skickades.

Genom att klicka på Visa avtal visas status för avtalet. Längst ned på ett avtal visas vilka parter som har signerat avtalet.

För varje gång en part skrivit under sin del av avtalet får de andra parterna ett meddelande om detta.

När samtliga parter signerat avtalet får alla ett meddelande om att avtalet nu är klart med en bifogad länk till det signerade avtalet.

Signera avtal

Signera ett avtal görs med hjälp av ett giltigt BankID, antingen via dator eller via mobiltelefon. I det meddelande som skickas ut finns en länk till det avtal som ska signeras. För att visa/öppna avtalet behöver parterna först verifiera sig med sitt BankID. Avtalsparterna får då möjlighet att gå igenom avtalet och se så att allt stämmer.

Längst ned på sidan finns sedan knappar för att skriva under avtalet med BankID. Klicka på den BankID-knapp som är aktuell för dig och följ anvisningarna i BankID-appen/programmet. Det som syns är då avtalets namn, företagets namn och ett referensnummer.

Tänk på!
Har du BankID på en annan enhet än den enhet du har öppet avtalet i? Tänk då på att välja alternativet "Mobilt BankID". Du signerar sedan avtalet i BankID på den enheten där du har registrerat ditt BankID.

En signeringspart lyckas inte verifiera sig för att visa avtalet
Om verifieringen inte går igenom kan det bero på att signeringspartens personnummer är felaktigt. Om detta är felaktigt angivet i avtalet behöver avtalet skapas på nytt.

Lokalisera helt signerade avtal

När avtalet är signerat hittar du avtalet under Signerade avtal. Läs mer om helt signerade avtal här.

I dagsläget går det tyvärr inte att redigera ett avtal.