Gallring innebär att rensa all information i personakten, såsom personuppgifter, dokument, genomförandeplan, arbets- och journalanteckningar samt innehåll i ansvarsfördelningsverktyget.

Mer information om regler, lagar, föreskrifter och allmänna råd kring gallring finns på följande sidor:

• SOSFS Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS.

• Socialstyrelsens handbok "Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten". Se del 5 Bevarande och gallring       av handlingar m.m. s 238-245.

• Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade - LSS. Se under Dokumentation och gallring.

I Aiai nås Gallring under Personakten. Under informationsmenyn hittas länkar och information om hur gallring ska hanteras. Under menyn Hantera så finns själva gallringsfunktionen.

För att hantera gallring krävs inloggning med BankID

Hantera gallring

1. Gå till Personakt och sedan till Gallring/Hantera. För att hantera gallring krävs att inloggning med BankID.

2.Tabellen sorteras utifrån gallringsdatum detta visas genom en nedräkning i kolumnen ”Tid till gallring”

Även brukare som är borttagna från företaget men haft personakt finns med i listan och ska gallras.

3. I tabellen för Hantera finns tre statusar:

Inte aktuell för gallring – betyder att denna användares personakt ännu inte är föremål för gallring

Gallra – se punkt 4

Gallrad – betyder att användarens personakt redan är gallrad. Ifall man håller muspekaren över texten ”Gallrad” får         man information om vem som gallrat och när.

4. När en personakt varit inaktiv och oförändrad i minst 24 månader ska den gallras utifrån de regler, lagar och                  föreskrifter som finns för gallring (se tidigare länkar). Detta görs möjligt i systemet genom en knapp för Gallra.

När man gallrar en personakt rensas all info i personakten, därav ställs kontrollfrågor ifall personakten verkligen ska

gallras. Information som gallras går inte att få tillbaka.