När du skapar en ny brukare i systemet finns det vissa inställningar som är viktiga att ha med sig redan från början. Vi går här igenom generella inställningar som är viktiga att tänka på innan ni startar igång gruppen

Inställningar gällande Försäkringskassan

I denna ruta har du möjlighet att justera följande punkter i Räkningen (FK3057), tidrapporterna (FK3059) och information om assistent (FK3066).

Genom att bocka i en inställning och klicka på Spara kommer du se ett JA istället för standard (NEJ).

Inställning Skicka fil digitalt till FK

I de fall då gruppen ska skicka sina filer digitalt till försäkringskassan via oss är det viktigt att denna inställning aktiveras. Detta görs under Användare > Brukarens profilsida > Inställningar/behörigheter.

Det som sker när denna aktiveras är att möjligheten att signera tidrapporterna med BankID aktiveras för gruppen.

Mer om detta och inställningar som krävs för att funktionen ska fungera kan ni läsa om här.

Inställning Skicka Räkning3057 digitalt till FK

Observera att du behöver bocka i rutan "Jag skickar räkningen digitalt" för att kunna hantera den digitalt under Rapporter > Räkning 3057 > Hantera digital

Skapa och koppla assistenter till brukare

För att kunna schemalägga assistenter i brukarens schema behöver det först skapas konton för dessa assistenter. I vissa fall kan det vara så att assistenter redan har konton, då kan ni välja att koppla dessa till den aktuella brukaren.

Har en assistent haft ett konto sedan tidigare kan det kontot eventuellt ligga i Användarbanken och kontot kan därifrån återaktiveras. Kontakta en huvudadministratör om du misstänker att det redan finns ett aktuellt konto för en assistent så kan huvudadministratören återaktivera kontot från Användarbanken.

I samband med att konton för assistenter skapas kommer det kontot behöva kopplas till en brukare i första steget.

Har assistenten ett redan existerande konto söker du upp assistenten och väljer att lägga till koppling till brukaren via assistentens profilsida. Du kan sedan se kopplingen från brukarens profilsida, men även assistenternas.

När en koppling finns registrerad kan du under fliken Inställningar > Assistent se de aktiva kopplingarna, men även inaktiva assistenter. Du kan därifrån även ta bort en koppling.

Mer om kopplingar kan du läsa här

Skicka in FK3066

Via assistenternas profilsida har du möjlighet att skicka in FK3066 till Försäkringskassan genom att antingen ladda ner blanketten förifylld utifrån den information som finns inlagd i systemet, eller skicka den digitalt via oss. Läs mer om funktionerna här.

Registrera beslut

För att göra det enklare för er att följa upp beslutet rekommenderar vi att det registreras i systemet. Mer information om hur du registrerar ett beslut för en brukare kan du se här.

Du kan även se vår instruktionsfilm gällande rapporten Beslut här. Rapporten är ett verktyg tänkt att hjälpa er följa upp registrerade beslut i systemet på ett smidigt sätt.

Registrera jourtider

I de fall då brukaren har ett beslut som innehåller väntetid/jour behöver du lägga in vilka tider jouren gäller, detta gör du under Inställningar > Jour.

Skapa grundschema

När assistenternas konton är på plats i gruppen är det dags att skapa grundschema som sedan enkelt kan publiceras i det gällande schemat. Mer om hur du skapar grundschema kan du läsa här: Skapa och hantera grundschema

Lägg in åtkomst för administratörer

Om du har behörighet att registrera åtkomst för andra administratörer kan det vara bra att registrera åtkomst till brukaren för de administratörer eller medarbetsledare som ska ha åtkomst till gruppen.

Detta gör du under personalens profilsidor under Användare > Personal > Åtkomst till brukare.