Åtkomsten för assistenter i systemet beror på om de har en aktiv koppling till en brukare eller inte.

När ett assistentkonto skapas (under Användare > Ny användare) kommer du behöva skapa en koppling mellan assistenten och en brukare. När kontot är skapat kan du sedan lägga till, ta bort eller inaktivera en koppling.

Viktigt att tänka på är att en assistentkoppling skiljer sig från en administrativ åtkomst.

Assistent-brukarkopplingen kräver att användaren har rollen assistent

Administrativ åtkomst kräver att användaren har en administrativ roll (medarbetsledare eller administratör)

Lägga till koppling

Det första du får göra när du skapar ett konto för en assistent är att lägga till en koppling till en brukare.

Vill du i efterhand lägga till fler kopplingar mellan assistent och brukare går du till Användare > Personal > Assistent > "Brukare" (svartmarkerat på bilden nedan)

Du får då upp följande sida. Här kan du Lägga till koppling till en brukare, du kan justera tjänstgöringsgrad på anställningen hos den specifika brukaren, ändra anställningsnummer, justera färg och inaktivera/aktivera en koppling (mer om att inaktivera koppling kan du läsa om längre ner).

Inaktivera koppling

En inaktiv koppling innebär kortfattat enbart att en assistent inte kan schemaläggas. Inaktiverar du en koppling påverkas inte redan bemannade pass. Uppdateras dock passen kommer de bemannas av. Assistenten har fortfarande samma möjlighet att se schema, tidrapport, kommunikation osv. som om kopplingen varit aktiv. Har en assistent exempelvis slutat arbeta hos en brukare kan du istället ta bort kopplingen, läs mer om hur du går tillväga nedan.

För att inaktivera en koppling går du antingen till Assistentens profilsida och väljer "Brukare" i genvägsfönstret. Eller via Inställningar > Assistent.

Ta bort koppling

En borttagen koppling mellan en assistent och en brukare innebär att assistenten inte längre har åtkomst att se schema, tidrapport, kommunikation med mera som är kopplat till den brukaren.

Har en assistent en koppling till en annan brukare kan assistenten fortfarande se informationen hos den brukaren.

För att ta bort en koppling går du antingen till Inställningar > Assistent och väljer "Ta bort koppling", eller går till kopplingen mellan assistenten och brukaren via antingen assistentens profilsida eller brukarens profilsida.