Verifiering av kontaktuppgifter är en funktion som gör det möjligt för användare att själva verifiera sina kontaktuppgifter på sitt konto.

Syftet med funktionen är att användare ska kunna verifiera sina kontaktuppgifter i systemet, detta för att minimera risken att felaktiga uppgifter ligger inne på användares profilsidor och att information således inte hamnar i fel händer.

Funktionen aktiveras av en behörig användare (Huvudadministratör eller administratör med åtkomst till Företagsinställningarna) under Inställningar > Företag > Verifiering av kontaktuppgifter.

Observera!
Om verifiering aktiveras på företaget går det inte att göra ogjort! Det är alltså viktigt att ni är medvetna om att vår supportavdelning inte heller kommer kunna inaktivera funktionen hos er om den aktiverats.

Aktivera funktionen

För att aktivera funktionen för företaget går du till Inställningar > Företag. Där kan du se alternativet "Verifiera kontaktuppgifter"

I samband med att denna funktion kopplas på kommer du få upp ett meddelande som varnar för att det inte går att inaktivera funktionen när den väl är aktiverad. För att aktivera funktionen klickar du på "Aktivera verifiering".

När funktionen aktiverats får du en bekräftelse på att inställningen sparats längst ner till vänster på skärmen.

När funktionen aktiverats kommer ni se att denna checkruta är förbockad. Denna kan ni inte bocka ur.

Justering av kontaktuppgifter

Det är upp till varje användare att se till att kontaktuppgifterna är korrekta. Är de inte det kan antingen en administratör med åtkomst till användaren korrigera dessa via fliken Användare, eller så kan användaren själv göra det i inloggat läge under sina personliga inställningar.
När kontaktuppgifter korrigeras måste de verifieras innan de blir synliga i systemet. Dvs. Ändrar en administratör eller användaren själv en angiven e-postadress kommer mail fortfarande gå iväg till den gamla e-postadressen tills det att den nya adressen är verifierad. Detsamma gäller för mobilnummer.

I samband med att kontaktuppgifter korrigeras skickas ett meddelande med information om att uppgifterna ändrats till den tidigare angivna e-postadressen/mobilnumret.

Verifiering av kontaktuppgifter

För att verifiera kontaktuppgifter loggar du in precis som vanligt i systemet och går till dina personliga inställningar genom att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och välja inställningar.

Om dina kontaktuppgifter har ändrats kommer du dessutom se ett fält på Dashboarden (Startsidan) som meddelar om kontaktuppgifter är verifierade eller inte, samt en länk till sidan för Personliga inställningar.

Väl inne på sidan för de personliga inställningarna kommer det synas indikatorer för statusen på verifieringen bakom fälten för e-postadress och mobiltelefonnummer. Indikatorerna visas till vänster om en knapp som gör det möjligt att verifiera uppgifterna.

Klickar du på knappen verifiera kontaktuppgifter kommer följande hända

För e-postadress:

Ett mail skickas till den nya e-postadressen. Klicka på länken i mailet så kommer du behöva logga in i systemet för att verifiera att du är ägare av konton. I samband med detta kommer den nya e-postadressen verifieras.

För mobilnummer:

En SMS-kod skickas iväg till det angivna telefonnumret. I samband med detta kommer ett fönster öppnas i webbläsaren där användaren ombeds skriva in koden.