Aktivera "Räkning FK3057 - Hantera digital"

Funktionen är tillgänglig för administratörer och för de brukare som administratören har åtkomst till.

Denna funktion aktiveras genom att bocka i "Jag skickar räkningen digitalt" under Användare > Brukare: "Inställningar gällande Försäkringskassan".

Då blir brukaren synlig valbar i listan för att skapa upp en räkning under Rapporter > Räkning 3057 > Hantera digital.

(En borttagen brukare lagd i Användarbanken, kommer att dyka upp i listan om ni inte bockat ur Skicka tidrapporter digitalt till FK under Användare > Brukare > Behörigheter/Inställningar > Skicka tidrapporter digitalt till FK.)

För att slippa fylla i återkommande uppgifter för varje E-RÄK, så har du möjlighet att spara dessa här.

För dig som är Egen arbetsgivare behöver du göra ytterligare inställningar som är relevanta för er verksamhet:

Om du själv har anställt dina assistenter ska du kryssa i det övre valet. Kryssar du i båda valen markeras följande rutor i blanketten (FK3059 och FK3066):

• Personen anlitar en assistansanordnare
  • Nej, anordnaren är uppdragsgivare åt assistenten som har en annan arbetsgivare

Du behöver då också gå till Användare > Assistent > Koppling till brukare, för att där registrera Annan anställning för assistenten.

Översikt

Under Rapporter > Räkning FK3057 - Hantera digital finner du två funktioner:

• Tjänsten "BRUKARE" för att skicka räkningen på fil till FK - E-RÄK
  • Tjänsten "MÅNAD" där status för samtliga brukare visas.

I båda fallen visas alla brukare du som administratör har åtkomst till och som har bockat i ovan inställning "Jag skickar räkningen digitalt".

Landningssida Hantera digital är fliken Brukare där man skapar E-RÄK.

Även brukare som inte har tid redovisad på tidrapporter (FK3059) till Försäkringskassan listas.

Fliken Månad visar en rapport med status för alla brukare du har tillgång till.

Skapa digital FK3057

Klicka på knappen "Skapa FK3057" för aktuell brukare och månad för att öppna formuläret.

Formuläret

FK3057-formuläret genereras förifyllt med brukarens namn, personnummer och tid för utförd assistans.

Dessa uppgifter är inte möjliga att ändra.

Resten av blanketten fylls i med relevanta svar.

Har assistans utförts i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet?

Bocka i Ja om assistansersättning utförts i någon av verksamheterna.

Bocka i Nej om kommunen står för kostnaden av personlig assistans i någon av verksamheterna.

Bocka i Nej om du inte deltar i någon av ovanstående verksamheter eller om du inte får assistans i verksamheten.

Sjukhusvistelse?

Välj Nej om du inte har vårdats på sjukhus.

Välj Ja om du har vårdats på sjukhus.

Ange också din första och sista dag på sjukhuset samt vilken tid du kom till respektive lämnade sjukhuset.

Ange din faktiska sjukhusperiod, även om vården pågått över ett månadsskifte.

Om du fortfarande vårdas på sjukhus lämnar du fältet för till och med tomt.

Om du vårdats på sjukhus flera perioden skriver du det.

Vistelse EES-området?

Har du köpt assistans och fått ersättning i efterskott?

Om du har fått ersättning i efterskott ska du svara på om du har använt föregående månads utbetalning för att köpa personlig assistans.

Ange Ja om du har använt all ersättning.

Om det finns pengar över ska du ange Nej och svara på hur mycket pengar som finns kvar.

Redovisning av kostnader

Info från FK:

Du ska redovisa dina kostnader i följande situationer:

• Om du själv har anställt dina assistenter.
  • Om du har beviljats assistansersättning med ett högre timbelopp eller har ansökt om högre timbelopp för tid före beslut och beslut ännu inte har fattats.
  • Om du har eller kan ha rätt till utbetalning med ett skäligt belopp för assistans anlitad utanför EES. Om du får ersättning i efterskott ska du redovisa alla kostnader för utförd assistans under den månad som du begär ersättning för. Om du får ersättning i förskott ska du redovisa alla kostnader för utförd assistans under perioden.

Du ska beräkna kostnaden för de redovisade timmarna. I fältet för antal utförda timmar under perioden ska du avrunda till närmaste hel timme. Om du till exempel har redovisat 235 timmar och 11 minuter under utförd assistans under månaden så skriver du 235 timmar här.

Om du får ersättningen i förskott ska du redovisa i slutet av perioden.

Om du får ersättningen i efterskott ska du redovisa varje månad.

Får du ersättning i förskott?

Uppgifter om signeringspart

Den assistansberättigades uppgifter är förifyllda här.

Är det ställföreträdare som ska signera, har du möjlighet att registrera och spara dessa uppgifter under Användare > Brukare > Inställningar gällande Försäkringskassan. Se ovan.

BankID-signering

Exempel på mejl med signaturförfrågan.

När man klickar på länken så kommer man till sidan för att autentisera sig med BankID. Länken har ingen tidsbegränsning utan kan klickas på ända tills FK3057 digital är signerad

När autentiseringen med BankID är genomförd så skickas man automatiskt vidare till Försäkringskassans sida men man kan även gå direkt genom att klicka på länken.

När man klickar på "Granska och signera räkningen" så visar Försäkringskassan informationen om FK3057 från Aiai.

Ingen information kan ändras i detta steg.

Här bör signeringsparten alltid välja att klicka på "Signera".

Det kan vara lämpligt att skriva ut sidan med bekräftelsen på att Försäkringskassan har tagit emot uppgifterna.

Avbryta på Försäkringskassans sida innan signering

Om man klickar på "Avbryt" och därefter "Ja, avbryt" på Försäkringskassans sida här så hamnar räkningen i status "Signering initierad" i Aiai.

För att komma vidare i processen behöver signeringsparten klicka på länken igen och välja att klicka på "Signera".

Det går inte att ändra på räkningar med status "Signering initierad" i Aiai.

Om den signerade räkningen är felaktig får man skapa en ny E-RÄK och skicka in.

Olika status för signering

Ej skickade till signeringspart

En arbetskopia av E-RÄK kan skapas och denna hamnar under rubriken "Ej skickade till signeringspart".

Status för räkningar i detta läge är "Inväntar administrering" vilket visas i rapporten Export av data: Digital FK3057.

Endast en status kan finnas här:

• Inväntar administrering

Här kan formuläret kompletteras/ändras för att skickas till signeringspart vid ett senare tillfälle.

Under hantera finns valen redigera och ta bort.

Skickade till signeringspart

Under rubriken "Skickade till signeringspart" listas alla som skickats till signeringspart.

Tre status kan finnas här:

• Inväntar signeringspart

• Signeringsparten har fått mejl och sms med länk och information om att signera räkningen men har ännu inte klickat på länken och autentiserat sig med BankID.
  • Signering initierad

• Signeringsparten har klickat på länken i mejl eller sms samt autentiserat sig med BankID och har fått upp räkningen på Försäkringskassans sida men har ännu inte signerat räkningen.
  • Signerad

• Signeringsparten har nu signerat räkningen och fått bekräftelse på det på Försäkringskassans sida.
  • Okänd

• Det är osäkert om signeringsparten fullföljt signeringen eller inte. Här behöver man kontakta Försäkringskassan för att få besked.

Det går att skicka en påminnelse per dag för att påminna signeringspart om att signera.

För räkning som har status "Inväntar signeringspart" kan man "Återkalla signaturförfrågan" om man skulle behöva ändra något. Det görs genom att klicka på de tre prickarna under Hantera. Då flyttas aktuell E-RÄK till status "Ej skickade till signeringspart" och man kan därefter redigera räkningen om något behöver ändras.