Försäkringskassan behöver kunna följa upp att assistansersättningen har använts på ett korrekt sätt. Det ligger på den ersättningsberättigade att intyga att assistansersättningen har använts till kostnader för personlig assistans.

Räkningen (blankett FK3057) kan redovisas på tre sätt till Försäkringskassan.

• Hantera digital - Digital redovisning med BankID från Aiai.
  • Hantera analog - Manuell redovisning via blanketten FK3057 som kan skrivas ut genom Aiai och postas
  • Via Mina sidor på Försäkringskassans hemsida kan den assistansberättigade själv redovisa räkningen via e-tjänst i inloggat läge.

Aktivera Räkning FK3057

För att aktivera möjligheten att komma åt Räkning FK3057 i Aiai på företaget behöver "Assistansräkning" bockas i under Inställningar > Företag "Behörigheter/Inställningar".

Aktivera E-RÄK

Aktivera E-RÄK för brukaren under Användare > Brukare "Inställningar gällande Försäkringskassan"

Bocka i "Jag skickar räkningen Digitalt".

För att kunna göra denna inställning behöver du som administratör ha åtkomst till brukaren.

Skapa E-RÄK

Hantera digital - Digital redovisning med BankID från Aiai.

Klicka Här för att komma till info om Räkning FK3057 - Hantera Digital.

Rapporter > Räkning FK3057 > Hantera digital

Följ upp E-RÄK

Rapporter > Export av data "Digital FK3057"

Klicka Här för att komma till info om rapporten  "Export av data - Digital FK3057".

I denna rapport får du status för företagets digitala räkningar.

I version 2 av E-räk som vi jobbar med nu, kommer en statusrapport med fler funktioner som kommer finnas tillgänglig under Rapporter.

Hantera analog - tillgång till FK3057 för utskrift.

Klicka Här för att komma till info om Räkning FK3057 - Hantera analog.

Rapporter > Räkning FK3057 > Hantera analog

Skicka räkningen via Mina sidor på Försäkringskassans hemsida

• Du som assistansberättigad kan själv redovisa räkningen via e-tjänst inloggad på Mina sidor hos Försäkringskassan.