Ändringssida för kollektivavtal

För att se vilket kollektivavtal som är gällande för er i Aiai går man till Inställningar > Företag > Kollektivavtal.

Under Inställningar > Kollektivavtal kan du som är huvudadministratör se vilka inställningar/regler som gäller för ert företags kollektivavtal och skapa kopior på detta.

Här kan du se över ditt kollektivavtal och skapa nya om det finns behov att registrera t ex ett avtal med lokala överenskommelser.

Du kan välja att skapa ett nytt kollektivavtal från grunden.

Eller du kan välja bland befintliga kollektivavtal för att se eller ändra på det. Tryck på nedåtpilen så listas dem.

Ändra inte i befintliga avtal - skapa alltid kopia (Spara som) på det avtal som ska ändras.

För att ändra ett befintligt avtal så börjar man med att skapa en kopia av ett avtal som redan finns upplagt.

Börja med att klicka på "Spara som"-knappen.

Här kan du ändra namn på ditt nya avtal innan du sparar det.

Detta är endast ett exempel på ett avtal från Fremia.

Nu kan du göra de förändringar som önskas.

Kom ihåg att Spara avtalet genom att klicka på knappen längst ner på sidan.

För att ett nytt avtal ska bli gällande går du in på Inställningar > Företag eller på medarbetarens profilsida under Användare > Personal > Anställning och byter kollektivavtal där.

Observera! Finns det pass i schemat framåt i tiden och avtalen skiljer sig i ersättning gällande OB, jour helg etc behöver du spara om passen.

Allmänt

Här kan du se vilka regler som gäller för Heltidsarbetsmått och längd på Begränsningsperiod i veckor och månader.

Kollektivavtalet reglerar även den maximala längden på antal karenstimmar och om sjukjour ska räknas in i karensen eller inte.

Om sjukjour inte ska räknas in i karensberäkningen “pausas” uppräkningen av karenstimmar och fortsätter sedan att “plocka” timmar på aktiv tid där medarbetaren är sjuk.

Regler för schemakontroll

Här visas kollektivavtalets regler som schemakontrollen använder sig av gällande antal timmar i dygnsvila, veckovila och maxantalet jourtimmar som gäller för en vecka respektive en kalendermånad.

Särskilda regler:

Avtalet gör undantag från regel om alternerande arbete och vila - denna inställning reglerar huruvida s k rygg-i-rygg-pass tillåts eller ej.

Veckovilan ska vara fristående från dygnsvilan - kollektivavtalets regel kring hurvida veckovilan också får innehålla timmar för dygnsvila.

För att ta reda på vad som gäller för ditt företag får du kontakta er arbetsgivarorganisation som ni tecknat kollektivavtal med.

Tider för OB, jour helg, beredskap helg, restid helg

Här visas mellan vilka klockslag som kollektivavtalet stipulerar vilken ersättning som är gällande. T ex OB-tillägg för Vardag kväll eller Veckoslut.

Du kan också filtrera på de olika ersättningstyperna.

Datumspecifika tider för OB, jour helg, beredskap helg, restid helg

Här visas specifika datum (helger och storhelger) samt klockslag som kollektivavtalet stipulerar vilken ersättning som är gällande. Exempelvis ersättning Storhelg. Används för datumspecifika helgdagar som jul, nyår, påsk osv.

Du kan också filtrera på de olika ersättningstyperna.

Radera kollektivavtal

Det går att radera kollektivavtal. Observera att det inte går att få tillbaka ett borttaget avtal.

Byta kollektivavtal på företaget

För att byta kollektivavtal på licensen går man till inställningar > Företag > Kollektivavtal