Åtkomsten för assistenter i systemet beror på om de har en koppling till en brukare eller inte.

När ett assistentkonto skapas (under Användare > Ny användare) kommer du behöva skapa en koppling mellan assistenten och en brukare. När kontot är skapat kan du sedan lägga till, inaktivera eller ta bort en koppling.

Viktigt att tänka på är att en assistentkoppling skiljer sig från en administrativ åtkomst.

Assistent-brukarkopplingen kräver att användaren har rollen assistent

Administrativ åtkomst kräver att användaren har en administrativ roll (medarbetsledare eller administratör).

I systemet finns olika varianter av statusar på användares brukarekopplingar och användarkonton. Dessa statusar medför olika åtkomst och beteenden i systemet. Nedan kan du se en tabell för dessa. Mer information kan du läsa om respektive status längre ner på sidan.

Det är skillnad mellan status på kopplingar mellan assistent och brukare, och status på användarkonton.

Lägg till koppling

Det första du får göra när du skapar ett konto för en assistent är att lägga till en koppling till en brukare.

Vill du i efterhand lägga till fler kopplingar mellan assistent och brukare går du till Användare > Personal > Assistent > "Brukare" (svartmarkerat på bilden nedan)

Du får då upp följande sida.

Här kan du Lägga till koppling till en brukare, du kan justera tjänstgöringsgrad på anställningen hos den specifika brukaren, ändra anställningsnummer, justera färg och inaktivera/aktivera en koppling (mer om att inaktivera koppling kan du läsa om längre ner).

Överblick status

Aktiv kopplingInaktiverad kopplingBorttagen kopplingBorttagen användareRaderad hårt
Kan logga inJaJaJaNejNej, Användare finns inte
Åtkomst till schemaJaJaNejNejNej, Användare finns inte
Åtkomst till tidrapport
JaJaNejNejNej, Användare finns inte
Åtkomst till kommunikation
JaJaNejNejNej, Användare finns inte
Kan se sina profilinställningarJaJaJaNejNej, Användare finns inte
Kan schemaläggasJaNejNejNejNej, Användare finns inte
Återfinns i personallistanJaJaJaNej. Enbart i AnvändarbankenNej, Användare finns inte
Bemannade pass förblir bemannade
JaDelvis. Sparas pass om i schemat blir det obemannatDelvis. Sparas pass om i schemat blir det obemannatDelvis. Sparas pass om i schemat blir det obemannatDelvis. Eventuellt schema anonymsieras
Får påminnelse om att godkänna tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportNej, Användare finns inte
Anordnare/brukare kan godkänna tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportJa, om personen har pass i sin tidrapportNej, koppling måste finnasNej, koppling måste finnasNej, Användare finns inte

Aktiv koppling

En aktiv koppling är när en assistent har en koppling till en brukare och användarkontot inte är borttaget. En aktiv koppling innebär att kontot ligger som aktivt.

Ett aktivt konto innebär att personen har möjlighet att logga in, se schema, kan schemaläggas, kan godkänna tidrapport m.m.

Inaktiverad koppling

En inaktiv koppling är när kopplingen är markerad som inaktiv, och användarkontot inte är borttaget. Den enda skillnaden på en aktiv och inaktiv koppling är att en assistent med en inaktiv koppling inte går att schemalägga under tiden denna är inaktiv. Är personen redan schemalagd på pass kommer dessa fortfarande vara bemannade med assistenten. Uppdateras dock passen kommer de bemannas av.

Assistenten har fortfarande samma möjlighet att se schema, tidrapport, kommunikation osv. som om kopplingen varit aktiv. Har en assistent exempelvis slutat arbeta hos en brukare kan du istället ta bort kopplingen, läs mer om hur du går tillväga nedan.

För att inaktivera en koppling går du till Inställningar > Assistenter. Du kan även gå via Användare > Personal/brukare > Assistenter/Brukare. Där kan du se möjligheten att klicka på "Inaktivera". Du kan där även se en lista med Inaktiva assistenter.

Borttagen koppling

En borttagen koppling är när kopplingen mellan assistenten och brukaren är borttagen. Användarkontot kan vara aktivt eller borttaget. Är personen redan schemalagd på pass kommer dessa fortfarande vara bemannade med assistenten. Uppdateras dock passen kommer de bemannas av.

En borttagen koppling mellan en assistent och en brukare innebär att assistenten inte längre har åtkomst att se schema, tidrapport, kommunikation med mera som är kopplat till den brukaren.

Har en assistent en koppling till en annan brukare kan assistenten fortfarande se informationen hos den brukaren.

För att ta bort en koppling går du till Inställningar > Assistenter. Du kan även gå via Användare > Personal/brukare > Assistenter/Brukare. Där kan du se möjligheten att klicka på "Ta bort koppling"

Borttagen användare

En borttagen användare innebär att kontot är borttaget och kopplingen mellan assistenten och brukaren är borttagen (kopplingen tas automatiskt bort när kontot tas bort).

För att ta bort en användare går du till Användare > personal/brukare > inloggningsuppgifter. Klicka där på "Ändra" så får du upp alternativet "Ta bort användare". Detta kan enbart göras av administratörer i systemet.

Användaren hamnar då i Användarbanken.

Mer om att ta bort användare kan du läsa om här.

En borttagen användares eventuella schemalagda pass ligger fortfarande kvar på brukarens profil även om användaren tas bort.

Raderad hårt

Ett hårt raderat (anonymiserat) användarkonto innebär att personen inte längre kan logga in, eftersom kontot är raderat. All data anonymiseras. Eventuella tider i tidrapporten ligger kvar, men alla personuppgifter syns med stjärnor (*). Funktionen finns till i och med "rätten att bli glömd". Du kan läsa mer om GDPR på Integritetsskyddsmyndighetens hemsida.

För att radera en användare hårt går du till Användare > Användarbanken > Radera

Detta kan enbart göras av huvudadministratörer i systemet.

Tänk på att en raderad användare inte går att ta tillbaka!